Яндекс.Метрика

joi, 29 septembrie 2016

ANUNȚ!!!

Preacuvioşi şi preacucernici părinţi,
Iubiţi întru Hristos fraţi şi surori!

La data de 21 octombrie  2015  în adresa Comisiei Bisericii Ortodoxe din Moldova pentru canonizarea sfinţilor Înaltpreasfinţitul Sava, Arhiepiscop de Tiraspol şi Dubăsari a înaintat spre examinare dosarul preotului Vasile Machedonschi, care a slujit Sfintei Biserici mai mult de jumătate de secol și a fost executat de Troika NKVD la data de 05 martie 1938, în temnița din orașul Tiraspol pentru activitatea religioasă și propagandă.

Preotul Vasile Machedonschi s-a născut la data de 18 (31) martie 1860, într-o familie de slujitori ai Bisericii, imigranți din Balcani. Tatăl lui a fost dascăl în biserica ,,Sfîntul Mare Mucenic Gheorghe” din colonia Cazaclia, județul Bender. În anul 1883, Vasile Machedonschi a absolvit Seminarul Teologic din Chișinău. Tot în acel an a fost hirotonit în treapta de preot, de Înaltpreasfințitul Serghie, Mitropolit de Chișinău și Hotin, în biserica ,,Sfîntul Arhanghel Mihail” din s. Izvor, județul Orhei. În acea biserică a slujit timp de trei ani. În noiembrie 1886, a  fost transferat în biserica ,,Sfîntul Ierarh Nicolae” din s. Goieni, județul Tiraspol. În anul 1900 a fost numit paroh al bisericii ,,Sfîntul Ioan Botezătorul” din s. Reimarovca, județul Tiraspol. Ultima parohie a părintelui Vasile a fost s. Roghi, r. Dubăsari (a slujit pînă în anul 1935). Preotul Vasile Machedonschi, în anul 1937 a fost arestat, iar la data de 28 noiembrie 1937 a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Pe 28 februarie 1938 Troika NKVD l-a condamnat la moarte astfel la data de 05 martie 1938 a fost împușcat în închisoarea din Tiraspol.
Preotul Vasile Machedonschi toată viața a fost devotat Sfintei Biserici. Pentru enoriași a fost ,,preotul poporului”, fiind iubit și stimat de toți. Păstorea turma lui Hristos atunci cînd preoții erau prigoniți. Nu s-a spăimîntat să mărturisească credința și să-i ajute pe cei ce se adresau după ajutor. Atunci cînd a fost arestat se comporta demn și ca un adevărat ostaș a lui Hristos. Toată viața a iubit pe Dumnezeu și oameni. Cu rîvnă și-a îndeplinit datoria de preot: învăța creștinii să urmeze poruncile lui Dumnezeu, îi boteza, mărturisea și-i împărtășea.  Astfel a trăit și a pătimit noul mucenic pentru credința în Dumnezeu. Părintele Vasile a trecut la cele veșnice, însă memoria despre el și faptele lui bune trăiesc în inimile oamenilor. Nădăjduim că părintele Vasile se roagă la tronul Domnului pentru Biserica și neamul nostru și ocrotește pe drept-slăvitorii creștini.
Cei ce deţineţi informaţii, acte şi alte resurse informaţionale sau cunoaşteţi despre minunile ce s-au petrecut în urma rugăciunilor către preotul Vasile Machedonschi, vă rugăm să ne expediaţi materialele pe adresa electronică a Episcopiei noastre: episcopia.ungheni@yandex.ru.

Cu dragoste în Domnul şi arhiereşti binecuvântări,

________________+PETRU____________________,
EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI,
PREŞEDINTELE COMISIEI BISERICII ORTODOXE DIN MOLDOVA PENTRU CANONIZAREA SFINŢILOR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu